Чому вальдорфська програма незмінна у своїх основах вже понад 100 років?

Етапи розвитку людини закладені природою. Історія робить круті віражі, але сутність людини не змінюється. Вже не першу сотню років дорослі намагаються вкласти в дитину основу, яка стане опорою на все життя. На противагу війнам у дітях виховують добро, на противагу епідеміям батьки та вчителі роблять все для збереження здоров’я малечі. Вимоги суспільства змінюються в деталях, але в основному вони однозначні: нам всім потрібні Люди поруч. Люди, які пройшли через всі кризи розвитку і стали Особистостями.
Це дуже загальні поняття, які в кожному будуть мати свої відповідники. Але є конкретні етапи, які помітять у своїх дітях батьки незалежно від того, яку методику виховання вони обрали.
У віці 6 класу (12 років) відбувається перелам. Дитина входить у підлітковий вік. Із наслідування вона переходить до формування власної особистості. Починаються конфлікти, зʼявляється характер. Дитина кричить: мені потрібні правила! І ось тут у вивченні історії зʼявляється середньовіччя з його лицарями і кодексом честі. Справжні бали, де дами вишивають хусточку молодим людям, нам, дорослим, здаються наївними. Але вони необхідні для дітей, щоб пережити правильно перше кохання чи власний гормональний вихор. А лицарські бої дають змогу хлопцям відчути свою силу і силу правил навколо.
Все це переживають 6-класники під час зустрічі шкіл на Середньовічному балу, але до цього триває довга робота з формування правил і кордонів для нової особистості. Правил, які в 6 класі дають опору, і які в старшій школі підлітки зруйнують, щоб побудувати нові.
А почнеться все з мінералогії, яка тісно пов’язана з будовою тіла, продовжиться створенням власного кодексу і приведе до буремних часів перегляду авторитетів. Встояти під час цього бунту можна лише за підтримки мудрих наставників поряд, які не поламають дитину, а правильно проведуть через бурю. Тож при виборі школи памʼятайте: основи не змінні, як би не змінював світ навколо.




Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар