Вальдорфська школа

- це загальноосвітня школа, що не підкорюється інтересам специфічних соціальних груп: світоглядних, релігійних, політичних...

Вальдорфська педагогіка

створена для задовольнення потреб дитини і має на меті розвиток її власного потенціалу.

Вальдорфська школа

- це среда для виховання вільної особистості.

Вальдорфська школа

є цілісною від дошкільного до кінця шкільного періоду.

Вальдорфський дитячий садок

- це основа майбутнього здорового життя.

У вальдорфській школі

один педагог супроводжує клас перші 6-8 років як основний учитель.

У вальдорфській школі

дві іноземні мови вивчаються із перших класів.

Вальдорфська школа

– це викладання основних предметів епохами.

Вальдорфська школа

- це відсутність примусу, оцінок та стереотипів.

Вальдорфська школа

- це пробудження інтересу до навчання.

Вальдорфська школа

- це широкий комплексний підхід до вивчення довкілля.

Вальдорфський дитячий садок

- це домашня атмосфера у різновікових групах.

Вальдорфська школа та сад

- це природний інтер'єр,іграшки та меблі з натуральних матеріалів.

Вальдорфська школа

- це максимальна близькість до природи (город, ферма) та віддаленість від плодів цивілізації (обмеження телепереглядів,комп'ютера,Інтернету).

Вальдорфська школа

- це сотні випускників – сьогодні студентів українських та зарубіжних вищих навчальних закладів.

Вальдорфські вчителі

крім традиційного педагогічного мають вальдорфську освіту та бажання безперервного професійного розвитку.

Вальдорфська школа

- це повага до особи дитини та її індивідуальності.

Вальдорфська школа

приділяє особливу увагу естетичним та трудовим дисциплінам (ліплення, малювання, музика, ткацтво, в'язання, рукоділля, деревообробка, драма тощо).

Вальдорфська школа

- це розвиток здатностей старшокласників робити самостійні судження.

Вальдорфська школа

- це цікаві уроки, незабутні свята, різноманітні екскурсії, театральні вистави та мовна практика закордоном.

Онлайн або живі уроки?

У 2019 році світ масово відкрив для себе онлайн...
Протягом кількох тижнів вчителі перевели уроки в новий формат і спробували зробити їх такими ж насиченими та корисними, як і живі до того.
Протягом 5 років учні намагалися вчитися за екраном комп’ютера. Замість друзів поряд кіт. Експерименти втрачають свій сенс, адже уподібнюються тисячам відео з ютубу замість живої взаємодії. Тепло, тінь і світло, можливість просто потиснути руку на початку дня - все це було разом втрачено. А учні… Вони намагалися з лимону зробити лимонад. Разом із вчителями.
Це дуже зручно - вчитися вдома. Але чим діти сплачують за таку зручність?
⚡️проблеми зі здоров’ям через зниження фізичної активності та постійну взаємодію з екраном
⚡️проблеми із соціалізацією, коли онлайн сотні друзів, а реально важко навіть заговорити з незнайомцями
⚡️зниження рівня знань. Яким би якісним не був онлайн, навчання відбувається через взаємодію людей. Мозок дитини сприймає вчителя на екрані як частину білого шуму, в якому часто живе. Тож зосередитися на навчанні в такому випадку важче
⚡️майже повна відсутність можливостей проявити себе в колективі. Як поставити виставу онлайн чи заспівати в хорі? Теоретично все можливо, але по факту відчуття будуть зовсім різними
Для когось онлайн справді є рішенням. У зоні бойових дій це чи не єдина можливість вчитися. У містах, де ситуація спокійніша, у школах є надійні сховища, а живе навчання продовжується навіть під час тривог.
Тож чи є актуальним онлайн зараз? Чи він, як пігулка під час гострого перебігу хвороби, дав можливість освіті не зупинятися та розвиватися, але зараз має призначатися лише за симптомами?
У 2019 році світ масово відкрив для себе онлайн. Сподіваємося, у 2024 світ нарешті відмовиться від масового онлайну.



Виховання маленької дитини - це мистецтво

Виховання маленької дитини - це мистецтво, якому треба вчитися. Наприклад, розуміти, як саме сприймає світ маленька людина і що закладається кожної миті її становлення.


Навіщо нам фізкультура?

Як часто проти уроків спорта постають то втомлені діти, то батьки. Нумо розбиратися, чому фізкультура залишається в програмі від 1 до останнього класу.
У початковій школі у вальдорфі є такий урок - рухливі ігри. Це простір, який створює вчитель для активної взаємодії дітей. Якщо просто, то вчитель вчить дітей…грати. А заодно будує взаємодію в команді, дає можливість опанувати своє тіло і вчить стратегії. Рухливі ігри - це не класичні уроки фізкультури з нормативами. Це час, коли дитина переживає щастя руху, не обмеженого чіткими рамками. Є спільний напрямок, але кожен в ньому залишається собою.
У середній та старшій школі рухливі ігри вже не актуальні. На заміну їм приходять командні ігри і різні активності, які змінюються разом з віком учнів. У 5 класі діти готуються до Олімпійських ігор: метають спис, борються, бігають. У 7 класі вчаться крутити пої. У старшій школі опановують ті самі пої, але вже зі справжнім вогнем. Разом із цим підлітки вчаться максимально володіти своїм тілом і відчувати задоволення від вільного і чіткого руху.
Якщо фізкультура викладається правильно, то вона сприяє здоровому розвитку тіла і задовольняє потреби людини в русі. А здорове тіло є основою розвитку почуттів та інтелекту. Отже, фізкультура повинна супроводжувати людину протягом усього життя. Принаймі, шкільного.



Запрошуємо вас на курс з основ вальдорфської педагогіки

Освіта не відповідає вашим очікуванням? Хочеться ґрунтовного підходу та цілісності?


Запрошуємо вас на курс з основ вальдорфської педагогіки – педагогічної системи, яка найбільше відповідає потребам сучасності та визнана на державному рівні.

Для тих, хто бажає в майбутньому здобути кваліфікацію вальдорфського вчителя або вихователя вальдорфського дитячого садка, буде можливість продовжити навчання.

Заняття відбудуться в Одесі за адресою:
Вальдорфський ліцей “Ступені”, вулиця Сімʼї Глодан (Ільфа та Петрова), 31а.

Контакти для отримання подальшої інформації та реєстрації:
телефон, viber, telegram:
+380730258536
+380952893937 

НМТ чи вистави? Не ЧИ, а ТА!

Для чого діти вчаться у школі? Щоб у дорослому самостійному житті мати можливість реалізувати себе, стати частиною суспільства і бути йому корисними. Для цього дитина має здобути потрібні знання і, головне, навчитися слухати себе і виражати себе. Протягом всіх 11 років це відбувається поступово, але саме у старшій школі настає розквіт самореалізації. Адже це час виходу у зовнішній світ.
Дуже простий приклад: можна все знати, але не вміти застосовувати. Наприклад, вивчити геометрію та алгебру, але не вміти порахувати витрати на майбутній ремонт. Або можна знати все про театр і ніколи не вийти на сцену. Чи вивчити всі назви нот і не вміти зіграти просту мелодію. Тоді ці знання стають абстрактними, вони не є частиною людини. А душа люди прагне саме реалізовувати себе через набуті знання!
Саме тому в старшій школі наші учні застосовують на практиці максимально все те, чому навчилися. Вони грають складні мелодії на музичних інструментах, розвʼязують практичні задачі на уроках математики чи економіки, беруть участь у великих виставах, складають вірші на уроках літератури… Тобто максимально вчаться реалізовувати свій потенціал у різних сферах.
Це звучить дуже звично. Але ми бачимо, наскільки це те, що потрібно підліткам, коли до нас у старшу школу приходять нові діти. У них зʼявляється бажання вчитися, вони швидко знаходять спільну мову з однокласниками, із задоволенням виходять на сцену. Головний відгук таких дітей однаковий: чому ми не прийшли сюди раніше? Вони не бояться іспитів і легко їх складають, встигають краще пізнати себе, а в університеті легко стають лідерами.
Яка в цьому заслуга школи? Просто наша школа дає простір і можливості правильно сформуватися особистості в потрібному віці. Адже крім підготовки до НМТ діти потребують задоволення душевних потреб. І радіють, коли знаходять місце, де це відбувається.













Запрошуємо на День відкритих дверей

Якщо ви все ще сумніваєтесь, чи правильно обрали школу
Якщо ви мрієте потрапити до школи із зовсім іншим поглядом на освіту
Якщо ви маєте запитання щодо саме нашого ліцею -
Запрошуємо на День відкритих дверей вже цієї суботи. Ми покажемо усі таємні закутки школи, а потім поговоримо про вальдорф і дамо відповіді на всі запитання.
Отже, 17 серпня з 10 по 12 чекаємо вас за адресою: вул.Сімʼї Глодан (Ільфа та Петрова), 31а.



Про особливості віку старшої школи


Про особливості віку старшої школи

Попереду 9 клас!

Пристебніть ремені - адже попереду 9 клас!
Революція набирає обертів. Підлітковий вік у розквіті. Якщо не завантажити інтелект 9-класника, з ним не впоратися. Весь спектр емоцій - вік агресії до апатії - здатен пережити підліток протягом дня. Його самого лякають ці зміни настрою, але він усіма способами намагається показати, що все добре.
У цьому віці можливо все: очолити революцію, перемоги або пограти в турнірі, влаштувати дискотеку чи рвонути з класом світ за очі.
Колишні діти стають партнерами. З ними можна і треба все обговорювати. Якщо дати 9-класниками автономію у прийнятті рішень у певних питаннях, то все буде зроблено найкращим чином. Ними не слід керувати, до них слід дослуховуватися. Адже це один з найбурхливіших етапів ствердження і становлення особистості.
Батькам непросто, вчителям непросто, молодим учням непросто - це все про 9 клас. Але в хаосі підліткового бунту народжується співпраця, взаємоповага та впевненість у своїх силах.
Вальдорф дає безліч інструментів, щоб допомогти дитині стати дорослою. Це і театр, і ремесло, і математика, і підбір книг на літературі, і живопис, і ліплення… Це вік розкриття і сили, яку треба правильно направити.
Тож запрошуємо у цю подорож на максимальних швидкостях разом з нами, адже ми розуміємо, як правильно входити в повороти.















Чи обрати 8 клас вальдорфської школи?

Бути чи не бути? Ось у чому питання. Чи обрати 8 клас вальдорфської школи, коли, здавалося б, навчання вже виходить на фінішну пряму? Раптом виникнуть проблеми, не буде контакту з вчителем чи однокласниками?
А якщо стане краще? Адже 8 клас у вальдорфі - це купа нового і цікавого. Головна тема року - це театральний проєкт. Підлітки самі обирають пʼєсу, шиють костюми, роблять декорації. Під час цієї великої роботи однокласники гуртуються і відкривають одне одного по-новому. Звичайно, у цій плідній роботі і новим учням легше адаптуватися та знайти друзів.
У 8 класі кожен учень пише свою першу курсову роботу. Тему можна обрати з будь-якої сфери, так само, як і куратора. Тож дослідження стає справді глибоким і захоплюючим, а контакт з куратором - тісним і корисним.
Протягом року 8-класники переживають зміну своїх габаритів та зниження інтелекту, яке супроводжує фізичні зміни. І якщо інформація подається занадто аналітично, у дітей часто виникають проблеми з навчанням. Саме тому цей тонкий перехід від навчання, заснованого на почуттях, до інтелектуального навчання треба зробити правильно, щоб пробудити в дитині всю силу інтелекту та не відбити бажання вчитися.
Тож якщо ви ще маєте сумніви, чи треба переходити до вальдорфської школи, то у вас є серпень на ухвалення рішення та зустрічі з вчителем класу. Записатися на таку зустріч просто - треба лише написати повідомлення на цю сторінку. І у вашої дитини почнеться нове насичене і привабливе шкільне життя.


Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар