Що таке практика?

Уявіть, що ви в житті ще майже нічого не знаєте. Ви живете у місті, інколи їздите кудись з родиною, але всередині розумієте: можливостей у світі набагато більше.
Але де взяти навички, щоб побачити ці можливості?
У вальдорфських школах навчання повʼязане з практикою. Тобто діти все пробують руками, а не просто вивчають за картинками в підручниках. Ремесла - вчаться ткати чи працювати з деревом, металом. Епоха врожаю - збирають виноград і овочі, а потім разом готують. Тож практики - надважлива частина навчання.

Зазвичай ми говоримо про практики в старшій школі. Адже їх тут так багато! Сільськогосподарча, геодезична, мовна, виробнича, соціальна, мальовнича… Для кожного віку є своє завдання. І практика - це час набувати навички. Адже без практики ми нічого не пізнаємо. Чим органічні продукти відрізняються від звичайних. Як намалювати скетч аквареллю? Чи підходить мені певна робота? Чим я можу бути корисним суспільству?
Так через прості речі, через пізнання світу, підлітки глибше пізнають себе. Від питання до оточення переходять до внутрішніх питань. І через пізнання себе і світу стають впевненими та цікавими до всього.
А ще підлітки переборють себе. Страшно їхати в чужу країну і жити в родині, яка не володіє твоєю мовою. Але яке задоволення, коли це вдається, і спільна мова знаходиться. Страшно, що малюнок не вийде. Але який кайф, коли на аркуші зʼявляється мальовничий краєвид. Це все зміцнює дитину.
І вже скоро ви розумієте, що нове дається легко, а отже - ви знаєте багато. І відкривати нове вже не страшно.





Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар