Вальдорфська школа

- це загальноосвітня школа, що не підкорюється інтересам специфічних соціальних груп: світоглядних, релігійних, політичних...

Вальдорфська педагогіка

створена для задовольнення потреб дитини і має на меті розвиток її власного потенціалу.

Вальдорфська школа

- це среда для виховання вільної особистості.

Вальдорфська школа

є цілісною від дошкільного до кінця шкільного періоду.

Вальдорфський дитячий садок

- це основа майбутнього здорового життя.

У вальдорфській школі

один педагог супроводжує клас перші 6-8 років як основний учитель.

У вальдорфській школі

дві іноземні мови вивчаються із перших класів.

Вальдорфська школа

– це викладання основних предметів епохами.

Вальдорфська школа

- це відсутність примусу, оцінок та стереотипів.

Вальдорфська школа

- це пробудження інтересу до навчання.

Вальдорфська школа

- це широкий комплексний підхід до вивчення довкілля.

Вальдорфський дитячий садок

- це домашня атмосфера у різновікових групах.

Вальдорфська школа та сад

- це природний інтер'єр,іграшки та меблі з натуральних матеріалів.

Вальдорфська школа

- це максимальна близькість до природи (город, ферма) та віддаленість від плодів цивілізації (обмеження телепереглядів,комп'ютера,Інтернету).

Вальдорфська школа

- це сотні випускників – сьогодні студентів українських та зарубіжних вищих навчальних закладів.

Вальдорфські вчителі

крім традиційного педагогічного мають вальдорфську освіту та бажання безперервного професійного розвитку.

Вальдорфська школа

- це повага до особи дитини та її індивідуальності.

Вальдорфська школа

приділяє особливу увагу естетичним та трудовим дисциплінам (ліплення, малювання, музика, ткацтво, в'язання, рукоділля, деревообробка, драма тощо).

Вальдорфська школа

- це розвиток здатностей старшокласників робити самостійні судження.

Вальдорфська школа

- це цікаві уроки, незабутні свята, різноманітні екскурсії, театральні вистави та мовна практика закордоном.

Малювання форм - предмет, який є лише у вальдорфських школах

Квадратик воскової крейдочки ідеально лягає в дитячу ручку. Треба добряче натиснути - але і результат яскравий. Можна малювати боком, куточком, стороною… Дитина досліджує новий інструмент, обирає кольори. А далі вчиться багатьом речам.
Ось вже рівні рядочки зʼявляються на аркуші. Коло, лінія, орнамент. Симетрія, яка потім зʼявиться в геометрії. Повтори, що тренують волю та готують руку до письма. Вміння поєднувати кольори…
Такий незвичний і такий важливий предмет - малювання форм.



У вальдорфі все має значення

Ця система навчання побудована на глибокому розумінні потреб дитини від народження до випуску, а за бажанням - і до старості. Кожний етап дорослішання і становлення людини відрізняється від попереднього. І вальдорфська програма будується не на розподілі масиву знань між класами від простого до складного, а на задовольненні потреб конкретного віку.
Так математика починається на з плюсів та мінусів, а з ділення. Дитина вчиться ділити щось матеріальне спочатку порівну між всіма, бо ця дія закладена в дитині соціально. Останнім йде віднімання, адже якраз віддавати щось діти не люблять і часто не можуть.
Мова вчиться через переживання феномену, через спостереження, самостійне формулювання закономірностей і правил. Особливу увагу в молодшій школі приділяють фонетиці, адже чітке розуміння структури звуків сприяє розвитку грамотності.
Всі свята у вальдорфській школі проходять у затишному колі друзів. Це глибоке переживання, адже до свята йде ціла епоха підготовки. Наприклад, до свята архангела Михаїла діти отримують завдання і збирають свої погані та добрі вчинки на вагах справедливості. Тексти можуть бути про чесноти лицарів, а на музиці обов’язково співаються відповідні пісні. Коли переживання певного періоду закінчуються святом, що має традиційність, діти отримують задоволення. Для них все логічно і зрозуміло.
Ця цілісність є буквально у всьому, навіть у кольорах одягу вчителів молодшої школи. Така глибина передається дітям, які зазвичай мають широкий кругозір і власне судження. Тож випускників вальдорфських шкіл легко впізнати. Крім того, вони знаходять одне одного навіть у різних країнах.
Тож вальдорф однозначно варто обирати родинам, це цінують глибину, цілісність і повагу до інтересів та розвитку дитини.








Ремесло у 10 класі

Ремесло у 10 класі має на меті зробити щось корисне для інших. Це допомагає побороти віковий егоїзм і допомагає підліткам побачити оточуючих та їхні потреби. 


На лінії вогню

Одеса перебуває на лінії вогню. Тривоги лунають щодня. Але чи має це вплинути на навчання дітей?
У перший день очного навчання, ще у 2022 році, пролунала тривога. Всі спустилися до укриття. Вчителі вперше були в цій ситуації, до цього багато обговорювали, як заспокоїти дітей і поступово перейти до навчання. Готували ігри, обʼєднання класів за віком…
Але з перших хвилин учні спитали: чи можемо ми продовжувати урок. Вони були спокійні, а навчання було цікавим. Ця можливість вчитися, ніби нічого не відбувається, стала для них ключовою.
Ось так, з першого дня, навчання продовжується за будь-яких умов. Діти прагнуть знань. І завадити їм не можуть жодні ракети.






Зустрічі Батьківського клубу плануються щомісяця. Наступна зустріч вже 18 жовтня о 18

Дітей мають виховувати батьки!

Але батьки - це не професія, на яку вчать роками. Бути батьками важко. Бо батьки - звичайні люди.

Тож інколи навіть досвідченим батькам потрібна допомога. Діти ростуть швидко, і кожного року вони змінюються. Як тут встигнути?

А ще є втома. Інколи у найоптимістичніших батьків опускаються руки. Чи все я зробив для своєї дитини? Чому вона мене не завжди слухає? Чи нормальний її спротив?

Батьки зі своїми питаннями залишаються сам на сам. І як тут не розгубитися?

Саме тому ми створюємо спільноту, де можна повчитися бути батьками. Де можна обговорити свої помилки і зробити їх своїм досвідом. Де розкажуть про кризи віку і підкажуть, як не втратити рівновагу поряд з дитиною в пубертаті. Де поряд такі саме батьки, які шукають опору.

Зустрічі Батьківського клубу плануються щомісяця. Наступна зустріч вже 18 жовтня о 18. Група подовженого дня працює до 18, тож, будь ласка, подбайте про своїх дітей.

Приходьте і створюйте разом з нами спільноту свідомого батьківства. 


Мобільні телефони та розвиток дитини [ВІДЕО]

Мобільні телефони та розвиток дитини

Зі святом вчителів і вихователів!

Є професії, які стосуються кожного.


Вчителі і вихователі ведуть маленьку дитину шляхом пізнання світу
Відкривають перед нею палітру знань і почуттів
Тренують волю і підтримують у важкі часи

Вчителі та вихователі - це люди, які турбуються про дитину у період її дорослішання, супроводжують всі її кризи зростання і готові стати міцною опорою батькам у часи буревіїв становлення особистості їхніх дітей

Зі святом вчителів і вихователів! Творчості, натхнення і сил кожного дня!

6 клас. Мінералогія

6 клас починає рік з мінералогії. Діти розглядають і вивчають каміння. Чому це відбувається саме у 6 класі?
У цей час скелет дитини перетворюється на скелет дорослого. Кістки зміцнюються, а в зонах росту - ростуть. Це процеси неможливо побачити, але діти їх відчувають. Пригадайте, як ви шукали камінчики в дитинстві. У багатьох вдома була ціла колекція. А якщо ваша дитина зараз у віці 12 років, поспостерігайте, чи не захопилася вона зненацька каменями та кристалами?
Вивчення мінералогії неможливе без спостереження. Чим відрізняються каміння? Де ми їх знаходимо? Що таке кристали?
І ось це найбільше відкриття - такий красивий кристал, що заворожує, я можу виростити сам! Для цього потрібно зовсім небагато: мідний купорос і трохи часу. І діти вже із подивом спостерігають, як у кожного росте свій власний кристал. Ніби все робили однаково, а кристал у кожного не схожий на інший!
Ця епоха дозволяє дітям мʼяко ввійти в навчальний рік і відчути себе частиною цього Всесвіту.








Хімія. Спирти та ефіри

Хімія. Спирти та ефіри


Перші 7 років - головні в житті людини

За цей період формується фізичне тіло, дитина вчиться ходити, говорити, взаємодіяти з іншими людьми. На все це потрібна велика кількість енергії.
Ми щиро впевнені, що перші 7 років малеча має досліджувати світ, грати та спілкуватися. Це не час для інтелектуального навчання. І ми бачимо вже понад 30 років, як важливо правильно закласти основи майбутнього розвитку в дитину саме на рівні тіла.
Наприклад, дитині в середній школі важко дається геометрія. Вона не може побудувати симетрію, а просторове мислення слабо розвинене. Фактично завжди в розмовах з батьками зʼясовується, що дитина мало гуляла, лазила, бігала. Вона не пережила вчасно рух власного тіла, тож і геометрія для неї залишається лише абстракцією.
Або мова. Якщо почати занадто рано давати граматику, то дитина не насолодиться красою мовлення, фразеології, інтуїтивного словотворення. Тож замість відчувати мову і відкривати її закони, вона буде вчити правила, а це завжди складно.
Для кожного віку є свої завдання. І перші 7 років - це гра і пізнання світу.
Подаруйте дитині здорове дитинство. Приведіть її в дитячий садочок «Ступені»!




Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар